Urbrød med Dala Landhvete og Spelt
Et saftig halvgrovt brød med Italiensk preg, nydelig til frokost, lunsj og ved siden av middagen, fantastisk til suppe. Eller bryt av biter av brødet og dypp det i god og smakfull olivenolje, vår favoritt er ekstra virgin olivenolje, olivenolje med sitron eller appelsin. Smaker også helt nydelig med halvvarmt brød med smør som smelter ned i brødet og blåmuggost på toppen.
Ingredienser
- 700 gram med en av disse: sammalt Dala landhvete / sammalt spelt / sammalt fram vårhvete
- 550 gram siktet speltmel
- 1 liter fingervarmt vann
- 1 ss himalayasalt
- 1 ts tørrgjær
- 2-3 ss ekstra virgin olivenolje
Slik gjør du:
- Mål opp alle ingrediensene.
- Ha i alt av Dala landhvete, litt over halve siktet Spelt, gjær og salt. Hell så over vannet og bland med begge hendene. Tilsett mer Speltmel etterhvert, til en fast og litt klissete deig.
- Når du er fornøyd med deigen ha i olivenolje og kna forsiktig inn, dekk til bollen og sett i kjøleskapet over natten.
Utbaking av brødene neste dag
- Strø litt siktet spelt på benken og hell deigen oppå.
- Del deigen i 3 deler, jeg bruker vekt for å få brødene mest mulig lik på størrelse, ca 700 gram per brød ble det av denne deigen.
- Ha litt mel på hendene og kna til en passe fin deig og form deigen til et avlangt brød.
- Smør 3 brødformer godt, jeg har bare to så jeg testet med en ildfastform i glass i tillegg (det er ikke å anbefale, fungerte heller dårlig;).
- Jeg ventet en god halvtimes tid før jeg satte brødene inn i forvarmet ovn på 230 grader. Når jeg hadde satt brødet inn i ovnen skrudde jeg varmen ned på 200 grader.
- Satte tiden på 45 minutter for så å sjekke hvordan brødene så ut og sjekke kjernetemperaturen. Tok ut ett brød og kjernetemperaturen var på 88 grader. Så, satte inn brødet igjen og satte på 10 nye minutter, ønsker en kjernetemperatur på ca 98 grader. Ble litt over en times tid med steking.
- Ta ut brødene, ta de ut av formene og legg de på rist til avkjøling
Her kommer et lite bildedryss fra bakingen og enda noen tips lenger ned 🙂
Ha deigen over på et dryss av siktet speltmel
Oppveiing av leivene, ca 700 gram per leiv.
Her er brødet ferdig snittet og klart for en liten hvile i romtemperatur før steking. Dette bildet er fra første gangen jeg testet ut oppskriften min, her la jeg de rett på stekebrett, denne gangen la jeg de i former, da jeg syes første runde med brød ble litt lave.
Urmel av urkorn er smakfullt og næringsrikt med en spennende bakekvalitet. Når du baker med urmel kan oppskriften variere fra gang til gang. Det jeg gjør, er å forholde meg til mengde væske i oppskriften og holde av en del mel og blande i etterhvert. Når jeg lagde denne oppskriften tenkte jeg å gjøre det enkelt å huske med 1 liter væske og 700 gram av grovt mel og 700 gram fint mel, men sto igjen med 150 gram fint mel.
SÅ 🙂 jeg har først i alt av grovt mel og litt over halve av fint mel for så å ha i gjær og salt, deretter har jeg i vannet og blander sammen, så har jeg i mel etterhvert til en mer fast og litt klissete deig. Jeg bruker alltid hendene når jeg lager urbrød i stedet for kjøkkenmaskin (kan bruke kjøkkenmaskin på laveste hastighet), ellers kan deigen bli seig og brødene tunge. Elt i bare en kort stund, 2-3 minutter før du former brødene og legger de over i godt smurt brødform.
Nyt dagen - May Elisabeth
Du kan også bytte ut Dala Landhvete med sammalt spelt og/eller sammalt fram vårhvete eller blande to-tre av disse urmelsortene som kan gi et spennende og smakfullt resultat 🙂
Få 10% rabatt på helsekost
Har du lyst til å teste ut noen av helsekostproduktene jeg bruker i oppskriften?
Meld deg på mitt nyhetsbrev og du får tilsendt rabattkode som gir deg 10% rabatt på alle kjøp av helsekost. Du får kode, linker og informasjon i velkomstmailen.
Dette så godt ut! Jeg må bli flinkere til å bake! Det er få ting som kan måle seg med nybakte brød!
Tusen takk 🙂 Ja, det er kjempe godt og ikke minst dufter det nydelig nybakt brød i hele huset 🙂
Anbefaler deg å prøve denne oppskriften 🙂